עריכת לשון
מהי עריכת לשון?
עריכת לשון, או עריכה לשונית, היא שלב חשוב ביותר בחיי טקסט שבו נבדקת תקינות הטקסט ביחס לכללי הלשון והוא מותקן לפרסום. עריכה לשונית היא גם הרמה השנייה בשלוש רמות עריכה – מעליה נמצאת עריכת תוכן, מתחתיה הגהה.
בעריכת לשון אני מתאים את הניסוח והמונחים למשלב הלשוני הנחוץ, מעשיר את השפה בביטויים מדויקים יותר המתאימים לכוונת הכותב או הכותבת, מאחיד את המינוח ואת הכתיב של שמות ומונחים חוזרים, מתקן שגיאות דקדוק ותחביר, מפסק כנדרש ומוודא שהכתיב נעשה על פי כללי האקדמיה ללשון העברית.
בדיקה נוספת תיעשה בשלב ההגהה, שבו עוברת היצירה לאחר עריכת התוכן והלשון וגם לאחר סידורה ועימודה, קריאה קפדנית שמטרתה איתור כל השגיאות הטכניות שנותרו בה: טעויות העתקה וטעויות דפוס, שגיאות כתיב, לאחר ההגהה, ולעתים גם במהלכה, נעשות שתי פעולות חשובות נוספות לתקינות הטקסט: התקנה והאחדה.
למה צריך עריכה לשונית?
לאחר כתיבת טקסט – לדוגמה ספר או דוקטורט – עורך הלשון יסייע לך בניסוח מדויק ובהיר יותר של הרעיונות שיוצגו בפני הקוראות והקוראים. עריכה לשונית מקצועית תתאים את הכתוב למשלב הרצוי, למטרת הפרסום ולכללי העברית (פיסוק, תחביר, דקדוק, ניקוד).
במקרים רבים, העורך הלשוני (עורך הלשון, כלומר אני) הוא הקורא הראשון של הטקסט שלא היה מעורב בכתיבתו. לכן, כשהוא מופקד בידיי לעריכה אני קורא אותו בעיניים רעננות, ובכל מקרה של חוסר עקיבוּת, ערפול הכוונה והעדר ביסוס אני מעיר וגם מבהיר ומתקן בשיתוף הכותב או הכותבת.
למי תועיל עריכה לשונית?
לא רק סופרים, סטודנטים או חוקרים ירוויחו מעבודתו של עורך לשון – בכישוריו יכולים להיעזר כל מי שכתבו תוכן לאתר אינטרנט, מאמר, מסמך משפטי או מקצועי, מודעת פרסומת או כל טקסט אחר.
אם יש לך שאלה, או טקסט שכתבת הגיע לשלב העריכה, אני מוכן לקרוא ולהשיב ואף לשלוח דוגמת עריכה להתרשמותך, ללא עלות.